Firma Blockchain Canada Lancarkan Stablecoin CUSD

Syarikat penyelidikan blockchain Kanada, Blockchain Venture Capital Inc. (BVCI) secara rasmi melancarkan stablecoin dolar Amerika Syarikat, CUSD, menurut siaran akhbar yang diterbitkan pada 11 November. Stablecoin USD baru itu datang empat bulan selepas firma itu melancarkan CADT, inisiatif stablecoin yang disandarkan kepada mata wang fiat negara Kanada.

Seperti yang dilaporkan, BVCI memulakan kerangka CADT stablecoin sempena Hari Kanada lepas pada 1 Julai. Dengan satu CUSD bersamaan dengan satu USD, stablecoin baru dijangka digunakan oleh orang ramai dan juga perniagaan, dan secara khusus mensasarkan urus niaga sempadan antara AS dan Kanada, menurut kenyataan firma tersebut. Dikawal oleh Pusat Analisis Transaksi Kewangan dan Laporan Kanada, BVCI mengatakan ia beroperasi dengan mematuhi semua peraturan persekutuan yang berkaitan dengan pemindahan mata wang maya. BVCI adalah firma perkhidmatan kewangan yang diperbadankan di Ontario, wilayah yang mempunyai populasi teramai di Kanada.

Melalui stablecoin CUSD, BVCI akan memudahkan urusniaga tanpa tunai dengan USD yang didepositkan ke akaun escrow dengan institusi kewangan A.S., kata syarikat itu.

Produk lain dari BVCI termasuk BVC-Chain, blok hibrid terdesentralisasi berdasarkan blockchain Ripple dan Ethereum. Firma itu juga telah membangunkan BvcPay, sebuah aplikasi mudah alih yang berfungsi sebagai dompet digital, explorer blockchain, dan perdagangan ‘over-the-counter’ dan platform pertukaran yang terdesentralisasi. CUSD yang baru dilancarkan boleh dibeli dan dikendalikan melalui BvcPay.

Rujukan:

https://www.accesswire.com/566026/CUSD-Stablecoin-Officially-Launches-in-Canada

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.