Default – Above Header Ads

Firma Gergasi Perlombongan Kripto, Bitmain Mungkin Memberhentikan 50% Kakitangannya Sebelum Berlakunya ‘Halving’ BTC

Firma gergasi perlombongan matawang kripto, Bitmain dilaporkan mempunyai rancangan untuk mengurangkan tenaga kerjanya sebanyak lima puluh peratus lagi. Pada 2 Januari, media berita melaporkan bahawa Bitmain telah melancarkan sebuah “pelan pengoptimuman kakitangan” yang akan memberhentikan sebahagian besar pekerjanya sebelum ‘halving’ BTC yang akan datang, yang dijangka pada bulan Mei.

Pengeluar mesin perlombongan matawang kripto terbesar di dunia itu dilaporkan akan mengadakan mesyuarat tahunan pada 17 Januari, dan diharapkan proses pemberhentian pekerja akan selesai sebelum tarikh itu. Orang yang biasa dengan perkara ini menganggap bahawa sebab pemberhentian adalah ‘halving’ Bitcoin yang akan datang, yang akan mengurangkan bilangan Bitcoin yang diberikan kepada pelombong Bitcoin. Dovey Wan, pengasas bersama Primitive Ventures, dengan bijak menganggap pemberhentian Bitmain sebagai “halving pertama tahun 2020.”

Pada Disember 2018, Bitmain telah menghadapi pusingan pemberhentian besar-besaran, yang turut memberi kesan kepada sekitar 50 peratus pekerjanya. Bitmain berkata pada masa itu bahawa pemberhentian adalah sebahagian daripada penyelesaian dalam membina perniagaan yang mampan dan bahawa mereka akan terus menggandakan mengambil bakat terbaik dari pelbagai latar belakang.

Rujukan:

https://news.sina.com.tw/article/20200102/33880580.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads