Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Firma Itali Dakwa Tokennya Dapat Menangani Masalah Penyebaran Berita Palsu

Firma blockchain Itali LKS mencipta sistem berasaskan token yang didakwa dapat mencegah penyebaran berita palsu. Menurut pengumuman, selain daripada menentang berita palsu – sistem LKS juga melindungi hak cipta kandungan digital.

Jurucakap LKS mengesahkan bahawa sistem itu membina token yang mengandungi identiti penerbit, masa penerbitan dan pautan ke sumber asalnya. Token tersebut mengesahkan identiti pengarang (yang ditentukan melalui prosedur KYC semasa pendaftaran diperlukan untuk menggunakan sistem), sementara cap waktu transaksi membuktikan waktu penerbitan.

Artikel diproses oleh fungsi matematik yang mengeluarkan rangkaian alfanumerik – hash – yang kemudian disimpan secara rantaian. Sekiranya walau satu huruf artikel diedit, hash akan berubah dan hash yang disimpan di blockchain dapat membuktikan bahawa artikel itu berubah. Apabila penerbit mengedit artikel, LKS akan mengeluarkan token baru dengan hash yang dikemas kini yang dihubungkan dengan terbitan artikel yang lama.

Pengasas yayasan LKS, Omar Baruzzo memberitahu bahawa blockchain sangat sesuai untuk projek seperti itu kerana kebolehubahan dan pengesanan transaksi: “[Ciri-ciri tersebut memungkinkan] untuk membuat proses yang dapat mengesan kembali tanggungjawab pengguna untuk menyiarkan kandungan, oleh itu mengelakkan pembohongan dan membenarkan untuk memahami dengan tepat siapa yang mengatakan sesuatu dan bilakah perkara itu dikeluarkan. “

LKS merancang untuk melancarkan versi pertama sistem ini tidak lama lagi di platform media sosial Cam.TV. Pada masa akan datang, firma itu merancang untuk membuat versi baru daripadanya yang juga menampilkan salinan yang disahkan pada blockchain Bitcoin (BTC).

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/italian-firm-claims-its-non-fungible-tokens-can-tackle-fake-news

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads