Default – Below Header Ads

Firma Pelaburan Kanada 3iQ Failkan Prospektus Untuk Dana Bitcoin

Pengurus dana pelaburan Kanada 3iQ berharap dapat menarik pelabur runcit Kanada dengan dana awam Bitcoin (BTC) yang dikawalselia. Dalam siaran akhbar pada 28 November, 3iQ mengumumkan bahawa ia telah memfailkan prospektus pendahuluan untuk dana Bitcoin tersebut, yang dijangka tersedia di Bursa Saham Toronto pada tahun ini. Ketua Pegawai Eksekutif 3iQ Fred Pye memberitahu: “Kami menjangka akan disenaraikan di Bursa Saham Toronto pada akhir Disember atau awal Januari. Sebagai sebahagian daripada langkah seterusnya, kami berharap untuk mendapatkan bank-bank besar di Kanada. Kami berharap dua atau tiga bank terbesar di Kanada, khususnya yang ingin memimpin di ruang fintech, akan menyertai kumpulan sindiket ini.”

Syarikat yang berpangkalan di Toronto mendedahkan bahawa 3iQ memfailkan prospektus untuk dana Bitcoin berhubung dengan tawaran awam awal kelas Kelas A dan Kelas F pada $ 10 setiap satu. Pye, yang sebelum ini bekerja sebagai Timbalan Presiden Kanan di Fidelity Investments Canada, menambah bahawa pelabur runcit telah menunjukkan semangat yang tinggi untuk dana Bitcoin 3iQ, kerana pelaburan itu juga layak untuk pelan simpanan persaraan berdaftar Kanada dan akaun simpanan bebas cukai.

Pada bulan Februari, Suruhanjaya Sekuriti Ontario memutuskan terhadap cadangan 3iQ untuk melancarkan dana Bitcoin yang dikawalselia. Walau bagaimanapun, firma itu merayu keputusan itu dan akhirnya mendapat kelulusan daripada pengawal selia pasaran Kanada untuk melancarkan dana BTCnya. Pye berkata pada masa itu: “Dalam tempoh tiga tahun yang lalu, kami telah bekerja secara aktif dengan OSC Investment Fund dan Structured Products Branch untuk mewujudkan dana pelaburan yang kami harap akan membolehkan para pelabur runcit mendapat manfaat melabur dalam Bitcoin melalui dana yang disenaraikan dan dikawal selia.”

Rujukan:

https://3iq.ca/3iq-corp/fred-pye-discusses-the-bitcoin-fund-bnn-bloomberg/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.