Default – Above Header Ads

Forbes Bekerjasama Dengan Platform Kewartawanan Berasaskan Blockchain Untuk Menerbitkan Kandungan

 

Forbes telah bekerjasama dengan platform berasaskan blockchain, Civil untuk menerbitkan kandungannya pada rangkaian yang terdesentralisasi. Menurut pengasas bersama Civil, Matt Coolidge, Forbes mengintegrasikan perisian Civil ke sistem pengurusan kandungannya sendiri (CMC). Dari awal tahun 2019, wartawan akan dapat memuatkan data mereka ke rangkaian Civil sambil menghantarnya ke laman web Forbes secara serentak.

Proses baru ini pada mulanya hanya digunakan untuk item berita yang berkaitan dengan kripto. Walau bagaimanapun, jika Forbes menganggap eksperimen itu berjaya, berita lain akan disiarkan di blockchain juga. Forbes juga akan memperluas penyelesaian yang terdesentralisasinya ini kepada rangkaian penyumbang beritanya yang lain.

Melalui penggunaan kontrak pintar, penulis Forbes boleh memuatkan artikel mereka ke CMS Forbes dan kemudian berkongsinya di platform lain, seperti LinkedIn dan Medium. Menurut Coolidge, Forbes juga merancang untuk “bereksperimen dengan kaedah baru pembacaan pembaca.” Beliau juga menyatakan bahawa penggunaan platform terdesentralisasi dapat membantu pihak media untuk memastikan tidak ada pihak ketiga yang dapat menghapus atau mengubah kandungannya.

Sumber:

https://blog.joincivil.com/forbes-x-civil-a-major-milestone-for-blockchain-based-journalism-73bed5b2f144

Default – Between Post Ads