Ford ingin Menggunakan Blockchain untuk Transaksi Kripto antara Kereta

Paten baru yang dianugerahkan kepada Ford menunjukkan bahawa syarikat tersebut mempertimbangkan penggunaan mata wang kripto untuk membiarkan kereta di jalan berkomunikasi antara satu sama lain dan mengurangkan trafik.

Paten – “Vehicle-to-vehicle cooperation to marshal traffic” – telah diterbitkan pada Selasa dan dianugerahkan kepada Ford Global Technologies, LLC. Ia memberi tumpuan kepada cara untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, mencadangkan bahawa komunikasi untuk mengatasi penyelarasan kelajuan antara kenderaan, sebahagiannya dapat menyelesaikan, “psikologi pemandu manusia yang memberi tumpuan kepada pilihan masa perjalanan individu mereka.”

Dokumen yang diterbitkan pada Selasa memperlihatkan sistem ” Cooperatively Managed Merge and Pass (CMMP) “di mana “tingkah laku pemandu dipantau, direkodkan, dan dinilai secara kolektif secara sendiri dan juga kenderaan lain yang menyertainya.” Terutama, ia menggariskan bagaimana satu jenis mata wang kripto yang dipanggil token CMMP boleh digunakan untuk memudahkan mesej antara kenderaan. Di samping itu, pembayaran token akan digunakan sebagai jenis kredit di jalan dalam sistem yang dicadangkan ini.

Sumber:

https://www.coindesk.com/ford-patent-envisions-car-car-crypto-transactions/