Default – Below Header Ads

Ford Menggunakan Teknologi Blockchain Untuk Jejaki Pemanduan Lestari

Ford Motor Company sedang mencari teknologi dan geofencing blockchain untuk mengesan dengan tepat jarak pemanduan lestari yang didorong oleh kenderaan yang cekap tenaga. Ford mengumumkan bahawa ia memperluaskan projek perintis kenderaan elektrik hibrid Eropah (Plug-in Hybrid Electrical Vehicle – PHEV) ke Cologne di Jerman. Pengilang kereta Amerika Syarikat bertujuan untuk menganalisis manfaat dunia sebenar kenderaan cekap tenaga ini untuk alam sekitar, pemilik kenderaan komersil dan pengendali.

Projek perintis yang juga menjalankan ujian di jalan-jalan di London dan Valencia, akan meletakkan sembilan buah van Hybrid Plug-In Custom Plug-In Hybrid dan satu van Tourneo Custom Plug-In Hybrid untuk ujian dalam pelbagai jenis penggunaan dunia sebenar . Dengan merekodkan semua metadata pada blockchain, syarikat kereta itu berharap untuk mengoptimumkan faedah alam sekitar dari armada kenderaan PHEVnya. Pengarah Ford Europe Mark Harvey berkata: “Ford komited untuk menyampaikan kenderaan baru yang lebih mesra alam yang boleh membantu menangani masalah mobiliti yang dihadapi oleh bandar raya kita. Percubaan kenderaan elektrik hibrid plug-in dengan rakan kongsi kami di City of Cologne dibina di atas program-program elektrifikasi berterusan kami di Eropah, dan membawa kami lebih dekat untuk memenuhi matlamat peningkatan kualiti udara bandar yang ingin kami capai”

Di seluruh Eropah, bandar-bandar memperkenalkan zon pelepasan rendah dalam usaha untuk menangani cabaran kualiti udara, memastikan kenderaan yang paling mencemarkan tidak memasuki bandar. Ford berharap geofencing dan projek perintis teknologi blockchain ini dapat membantu bandar-bandar untuk melaksanakan dan mentadbir zon-zon ini. Pengerusi Ford-Werke GmbH Gunnar Herrmann berkata: “Teknologi blockchain yang kami uji di Cologne ini membolehkan pengesanan dan pengesanan rekod pelepasan kenderaan yang selamat, yang membuatnya sesuai untuk projek perintis PHEV. Keselamatan, kepercayaan dan ketelusan data pelepasan asap kenderaan amat penting bagi semua pihak berkepentingan dalam projek ini, dan merupakan kunci untuk visi kami mencapao udara bersih di bandar.”

Rujukan:

https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2019/10/15/ford-pilots-blockchain-tech-to-promote-cleaner-air-in-city-centr.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads