EXMO affiliate program

Fujitsu membuka Pusat Inovasi Blockchain Antarabangsa di Belgium

Firma teknologi maklumat dan komunikasi Jepun (ICT) terkemuka Fujitsu baru-baru ini mengumumkan pembukaan Pusat Inovasi Blockchain antarabangsa di Brussels, Belgium untuk meneroka aplikasi potensi teknologi itu dalam pelbagai keaadaan. Dalam pernyataan rasminya, Fujitsu mendakwa bahawa pusat baru itu akan menyelidik dan membangunkan penyelesaian berasaskan Blockchain dalam “semua jenis sektor”, daripada audit berasaskan teknologi lejar digital (DLT) hingga kepada proses undian berasaskan blockchain.

Yves de Beauregard, ketua Fujitsu Benelux (Belgium Netherlands Luxembourg), mencatatkan minat terhadap teknologi Blockchain di kalangan pelanggan dan mendakwa banyak aplikasi DLT masih belum diterokai. “Ini hanya permulaan, kerana kami berhasrat meneroka potensi penggunaan yang lebih luas di kawasan komersial,” kata Beauregard.

Menurut laporan akhbar syarikat, Brussels dipilih sebagai lokasi Pusat Blockchain kerana “kelebihan geografi, politik, teknologi dan bahasa untuk organisasi antarabangsa yang mempertimbangkan penggunaan teknologi blockchain.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/japans-it-giant-fujitsu-opens-international-blockchain-innovation-center-in-belgium