Gabenor Rizab Persekutuan (FED): Mata Wang Kripto Idea Yang ‘Inovatif’ Tetapi ‘Mencetuskan Cabaran’

Baru-baru ini, Gabenor Fed Lael Brainard memberikan kecenderungan positif kepada mata wang kripto, mengambil lebih banyak masa, menawarkan lebih banyak maklumat daripada biasa dan menunjukkan sumber-sumber yang ditugaskan oleh agensi untuk memahami pasaran ini.

Bercakap pada persidangan Fed di San Francisco, Brainard dipetik dalam Reuters sebagai berkata: “Mata wang kripto adalah sangat inovatif tetapi juga menimbulkan cabaran yang berkaitan dengan dinamika spekulatif, perlindungan pelabur dan pengguna, dan risiko pengubahan wang haram.”

Awal minggu ini, James Bullard, Presiden Bank Rizab Persekutuan St. Louis, muncul di persidangan Konsensus 2018 di New York. Beliau menyatakan pembuat dasar mungkin lambat untuk melibatkan diri dengan pasaran mata wang kripto, tetapi ketika pasaran telah melambung, mereka tampaknya semakin berusaha untuk belajar mengenainya sebanyak mungkin. Bagi Fed, risiko jelas melebihi manfaat, yang mana Brainard membayangkan masa depan pengunaan blockchain untuk menyelaraskan pembayaran, trillion dolar dalam transaksi bank-ke-bank dan juga aplikasi pembayaran terhad.

Sumber:

https://www.ccn.com/feds-brainard-cryptocurrencies-are-innovative-pose-challenges/