Default – Above Header Ads
Bitcoin Exchange CEX.IO

Gazprombank Rusia Menguji Urus Niaga Kripto di Switzerland

Gazprombank, bank ketiga terbesar di Rusia, merancang untuk melakukan transaksi mata wang kripto di Switzerland pada tahun ini sebagai sebahagian daripada program perintis menerusi anak syarikat Swissnya. Aleksandr Sobol, timbalan pengerusi Gazprombank, berkata bank milik negara itu memutuskan untuk mencubanya sebagai tindak balas kepada permintaan daripada beberapa pelanggan swasta utama.

“Ini tidak akan menjadi skala besar, tetapi untuk kegunaan sendiri,” kata Sobol kepada Vedomosti. “Ini adalah permintaan daripada pelanggan swasta kami yang besar untuk kemudahan itu. Oleh itu, kami kini melihat bagaimana kami boleh menganjurkan perkhidmatan ini untuk mereka. ”

Pada bulan Januari 2018, Sberbank – bank terbesar Rusia – mengumumkan rancangan untuk membuka pertukaran mata wang kripto sendiri di Switzerland, kerana mereka tidak dibenarkan di Rusia. Sberbank juga baru-baru ini membuka sebuah makmal blockchain di Switzerland untuk menguji projek blockchain. Sehingga Januari 2018, Sberbank berkata ia mempunyai lebih daripada 20 projek perintis dalam pembangunan mereka.

Sumber:

https://www.ccn.com/russias-gazprombank-to-test-cryptocurrency-transactions-in-switzerland/