Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Gergasi Bioteknologi Rancang Usaha Perkongsian Data Genetik Di Blockchain

 

Macrogen, penyedia perkhidmatan penjujukan DNA dengan ibu pejabat di Seoul, berkata bahawa ia bekerja dengan firma Big DataBigster untuk membangunkan rangkaian blockchain dengan tujuan pengedaran maklumat genomik, yang dijadualkan siap pada bulan Jun 2019.

Dalam bidang perubatan, data genomik digunakan untuk diagnosis dan rawatan pesakit yang lebih khusus, sedangkan industri farmasi dapat menggunakannya untuk pengembangan ubat terbaru dan agen terapeutik. Walaupun nilai penggunaan data DNA yang tinggi dalam penjagaan kesihatan, ia tidak dikongsi secara meluas kerana sifat sensitif maklumat pesakit dan risiko pelanggaran privasi. Yang Kap-seok, Ketua Pegawai Eksekutif Macrogen, mengulas dalam kenyataannya: “Walaupun data genom digunakan secara meluas, ia tidak mudah untuk dikongsikan kerana masalah perlindungan maklumat peribadi. Dengan platform blockchain yang kami bina kali ini, kami menjangkakan untuk mewujudkan ekosistem yang boleh mengagihkan data genetik secara bebas. ”

Untuk tujuan itu, firma merancang sistem berdasarkan kepada model consortium blockchain  yang hanya membenarkan pihak undangan – seperti firma farmaseutikal, institut penyelidikan, hospital dan permulaan analisis genetik – untuk berjalan sebagai nod pada rangkaian yang terdesentralisasi, yang mengehadkan siapa yang boleh mengakses data.

Sumber:

http://www.macrogen.com/ko/news/press_list.php?mode=VIEW_FORM&b_no=58