Default – Above Header Ads

Gergasi Insurans Allianz Menguji Token Untuk Pemindahan Wang Dalaman

Gergasi insurans Allianz telah menguji token dalaman untuk memindahkan wang di antara sekutu globalnya tanpa perlu berurusan dengan penukaran mata wang dan kos-kos lain. Pembangunan yang dipanggil “Allianz token” dibantu bersama oleh syarikat blockchain Adjoint, yang menciptakan blockchain proprietari untuk projek itu. Adjoint enggan memberi komen mengenai projek itu.

Tetapi Oliver Volk, pakar blockchain di unit reinsurans Allianz dan wakil kepada konsortium blockchain insurans B3i, mengesahkan bahawa token itu dalam skop kerja mereka. “Ya, kami memikirkan sejenis token Allianz di mana mata wang masuk akan ditukar menjadi token,”. Volk berkata token Allianz akan “sangat membantu untuk menghilangkan kekangan FX dan barangan lain yang kita perlu optimumkan, terutamanya jika anda bercakap dengan mata wang tertentu yang tidak kami terima di ibu pejabat kami dan perlu dikembalikan semula.”

Alan Cabello, pengurus program inovasi bagi Eropah tengah dan timur di Allianz AGCS, berkata idea token itu muncul dari prototaip sebelumnya yang dibina untuk captives and retrocessions, amalan satu syarikat reinsurans yang menyediakan perkhidmatan kepada yang lain. Cabello menegaskan bahawa token itu, semasa berjalan di blokchain, tidak ada kaitan dengan mata wang kripto. “Ia ditambat kepada dolar,” katanya.

Sumber:

https://www.coindesk.com/insurance-giant-allianz-testing-token-move-money-internally/