Default – Above Header Ads

Gergasi Kewangan Jepun, SBI Dan SMFG Akan Bekerjasama Untuk Perbankan Digital

 

Bank kedua terbesar di Jepun akan menandatangani perjanjian dengan SBI Holdings untuk menawarkan perkhidmatan perbankan digital yang tersedia di telefon pintar. Menurut artikel 27 April di surat kabar Nikkei, Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) dan SBI telah melancarkan langkah pertama menuju perjanjian berjuta-juta dolar yang akan disimpulkan akhir minggu ini, sebelum Jepun memasuki cuti perbankan.

Pada bulan Jun, SMFG akan memperoleh 20% kepentingan dalam anak syarikat SBI NeoMobile Securities, iaitu pegangan bernilai beberapa bilion yen. Menjelang akhir tahun ini, SBI akan menerima pelaburan dari SMFG untuk mewujudkan dana $ 1 bilion baru untuk melabur dalam syarikat yang terlibat dalam teknologi digital. Dana baru ini akan meneroka bidang pelaburan seperti fintech, blockchain, dan 5G.

SBI adalah firma dengan pertalian yang terkenal dengan matawang kripto XRP. Ketua pegawai eksekutif mereka (CEO) Yoshitaka Kitao adalah ahli lembaga pengarah Ripple – selain persahabatannya yang terkenal dengan Craig Wright – dan syarikat itu juga telah mempertimbangkan untuk membayar dividen pemegang saham dalam token XRP. SBI Mining Chip, anak syarikat gergasi kewangan Jepun yang lain, mula mengeluarkan peralatan perlombongan kripto pada tahun 2019.

Walaupun perkongsian antara SMFG dan SBI menunjukkan minat yang tinggi terhadap mata wang digital dari kedua-dua syarikat, pertukaran kripto dan aset digital di Jepun akan segera menghadapi cabaran peraturan baru. Undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan Jepun tahun lalu mengenai Akta Perkhidmatan Pembayaran dan Instrumen Kewangan dan Akta Pertukaran akan berkuat kuasa pada hari Jumaat, 1 Mei. Kedua undang-undang tersebut adalah pengubahsuaian terhadap undang-undang yang ada untuk mengawal selia matawang kripto di Jepun.

Rujukan: 

https://asia.nikkei.com/Business/Finance/Japan-s-SMFG-and-SBI-to-partner-in-digital-banking

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads