Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Gibraltar Akan Memerangi Manipulasi Pasaran Dalam Sektor DLT

Menteri Kewangan dan Perkhidmatan Digital Gibraltar, Albert Isola, telah mengumumkan peraturan yang akan datang untuk mengurangkan manipulasi pasaran di kalangan firma blokchain. Dalam satu temu bual, Isola juga membincangkan keputusan pemerintahnya untuk membatalkan pembinaan alat perundangan untuk penjualan token di tengah ledakan pertambahan ICO.

Isola menyatakan bahawa kerajaan Gibraltar akan memperkenalkan peraturan untuk mengurangkan manipulasi pasaran dalam sektor blockchain “dalam beberapa bulan akan datang.” Menterinya menggambarkan manipulasi sebagai “peningkatan risiko” di kalangan syarikat-syarikat teknologi lejar digital (DLT), menekankan bahawa pengawalan prinsip teras kesepuluh akan menangani masalah itu. Gibraltar mendakwa telah menjadi bidang kuasa pertama untuk mengawal selia dan melesenkan firma DLT apabila Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Gibraltar (GFSC) memperkenalkan lesen “fintech” yang telah diubahsuai untuk syarikat blokchain pada 1 Jan 2018. Peraturan ini merangkumi sembilan prinsip teras – termasuk arahan menangani pengurusan risiko, keselamatan siber, dan jenayah kewangan.

Menteri perkhidmatan kewangan menyatakan bahawa kerajaan kini sedang membangunkan penyelesaian teknologi untuk menangani cadangan oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan atau FATF, dalam kajian 2019 mengenai peraturan kewangan wilayahnya. Tumpuan teknologi terutama akan berusaha untuk menangani peraturan perjalanan FATF dan akan direka untuk mengumpulkan maklumat secara automatik ketika firma yang berpangkalan di Gibraltar membuat pemindahan kewangan. Isola menyatakan bahawa 15 firma blockchain saat ini diatur di Gibraltar, menambahkan bahawa “mereka tunduk pada prosedur pengawasan yang sama dengan bank atau firma perkhidmatan kewangan.”

Rujukan:

https://www.thebanker.com/World/Western-Europe/Gibraltar-digital-minister-creates-a-safe-space-for-blockchain

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.