Goldman Sachs: Bitcoin ‘Bukan Penipuan’, Merancang Dagangan Kripto

Goldman Sachs berkata Bitcoin “bukan penipuan” kerana ia memperkenalkan rancangan untuk membeli dan menjual mata wang kripto, yang dilaporkan oleh New York Times pada 2 Mei. Dalam satu langkah yang menetapkan gergasi perbankan pelaburan selain pesaing Wall Street, Goldman pada mulanya akan menawarkan pelbagai kontrak dengan pendedahan Bitcoin sebelum khabar angin memasuki arena perdagangan.

Mengulas keputusan itu, Rana Yared, seorang eksekutif yang terlibat dalam membuat tawaran, berkata bank itu telah “dibanjiri” dengan permintaan pelanggan. “Ia bergema dengan kami apabila seorang pelanggan berkata, ‘Saya mahu memegang kontrak niaga hadapan Bitcoin atau Bitcoin kerana saya fikir ia adalah satu simpanan nilai alternatif,'” katanya kepada penerbitan itu.

Walau bagaimanapun, walaupun Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Lloyd Blankfein secara terbuka menyatakan Bitcoin “bukan untuknya” semasa harga tertinggi pada bulan Disember 2017, dan Yared muncul dengan cepat untuk menghilangkan sebarang mitos bahawa bank itu adalah ‘orang yang percaya kepada Bitcoin’.”Saya tidak akan menggambarkan diri saya sebagai seorang percaya sepenuhnya bahawa Bitcoin akan mengambil alih dunia,” katanya. “Bagi hampir setiap orang yang terlibat, terdapat keraguan peribadi yang dibawa bersamanya.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/goldman-sachs-says-bitcoin-is-not-a-fraud-plans-trading