Google Akan Mengharamkan Semua Iklan Berkaitan Kripto Bermula Jun 2018

Google akan mengharamkan semua jenis pengiklanan mata wang kripto pada bulan Jun 2018, menurut kemaskini baru-baru ini kepada dasar Perkhidmatan Kewangan mereka. Berita tentang pengharaman iklan kripto datang hanya beberapa hari selepas pengiklan kripto menggunakan Google Adwords menyaksikan kejatuhan drastik dalam jumlah pandangan iklan mereka, menurut posting pada halaman sokongan AdWords. Walau bagaimanapun, Google Adwords pada masa itu telah menafikan sebarang perubahan dalam peraturan Perkhidmatan Kewangan mereka yang akan menyekat iklan berkaitan mata wang kripto atau Tawaran Syiling Permulaan (ICO) yang berkaitan.

Di bawah dasar produk kewangan Google yang baru dikemaskini, tiada iklan untuk “mata wang kripto dan kandungan yang berkaitan (termasuk tetapi tidak terhad kepada tawaran awal permulaan, pertukaran mata wang kripto, dompet mata wang kripto, dan nasihat perdagangan mata wang kripto),” akan diterima. Langkah ini memberi kesan kepada semua produk iklan Google, yang bermaksud syarikat tidak akan dapat menyampaikan iklan yang berkaitan dengan kripto di laman sendiri gergasi enjin carian, serta tapak pihak ketiga dalam rangkaiannya.

Scott Spencer, Pengarah Iklan di Google, memberitahu CNBC hari ini, 14 Mac: “Kami tidak mempunyai bola kristal untuk tahu di mana masa depan akan pergi dengan mata wang kripto, tetapi kami telah melihat bahayanya kepada pengguna atau berpotensi untuk membahayakan pengguna bahawa ia adalah bidang yang kami mahu mendekati dengan sangat berhati-hati.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/google-to-ban-all-crypto-related-ads-starting-june-2018