Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Hampir 75% Pengguna Di Jerman Tolak Penggunaan Libra Facebook

Hampir tiga perempat daripada pengguna Jerman tidak akan menggunakan matawang digital Facebook yang dirancang, Libra, mengikut tinjauan terkini. Daripada 2000 orang pengguna Jerman yang disoal, berumur 16 tahun ke atas, hanya 27 peratus yang pernah mempertimbangkan untuk menggunakan Libra sebagai cara pembayaran di dalam atau di luar negara.

Pungutan suara itu diadakan bagi pihak majalah berita perniagaan Wirtschaftswoche dan Creditplus Bank AG. Hasilnya menunjukkan bahawa 73 peratus pengguna sepenuhnya menolak idea Libra sebagai matawang digital. 42 peratus kerana mereka tidak mempercayai Facebook sebagai sebuah syarikat dan 31 peratus kerana mereka hanya mempunyai kepercayaan dalam matawang yang dikawal kerajaan.

Penolakan Libra di kalangan lebih daripada 35 kumpulan umur jauh lebih tinggi daripada kalangan pengguna muda. Dalam kumpulan umur 55 ditambah, 85 peratus mengatakan bahawa adalah mustahil untuk berbuat apa-apa dengan matawang digital Facebook. Libra mendapat sokongan terbesar dalam kumpulan umur antara 22 dan 34 tahun. Dalam kumpulan umur ini, hampir 42 peratus daripada pengguna ini terbuka untuk menggunakan stablecoin.

Jerman jelas bukan peminat terbesar Libra. Menteri Kewangan Jerman Olaf Scholz menyatakan bahawa pembuat dasar tidak boleh menerima matawang selari seperti Libra. Kenyataan itu dengan cepat diikuti dengan berita bahawa kerajaan Jerman telah meluluskan strategi blockchain untuk mencegah stablecoin menjadi matawang alternatif dan mengancam kedaulatan negara.

Rujukan:

https://de.cointelegraph.com/news/mehrheit-der-deutschen-lehnt-libra-von-facebook-ab

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.