Harga Bitcoin Meningkat 5% Kepada Sehingga $ 8,450, Pasaran Kripto Menuju Kearah $ 350 Bilion

Harga bitcoin telah melonjak kepada $ 8,450 selepas mencatatkan kenaikan 5 peratus dalam tempoh 24 jam yang lalu. Pasaran kripto sedang mencari langkah ke arah rantau $ 350 bilion dan ia telah menyeberang $ 334 bilion. Bitcoin masih turun 50 peratus dari paras tertinggi sepanjang masa pada $ 19,000, dan peniaga menjangkakan harga bitcoin melebihi $ 12,000 sebelum ia dapat bergerak ke arah yang tinggi sepanjang masa. Oleh itu, bitcoin masih berada di peringkat awal pemulihan.

Walau bagaimanapun, dalam masa yang singkat, harga bitcoin meningkat dari $ 6,500 hingga $ 8,400, memulakan pemulihan pantas buat kali pertama sejak pertengahan Mac. Penilaian pasaran kripto juga mencatatkan tertinggi bulanan pada $ 335 bilion dan jika pasaran dapat mengekalkan momentum sepanjang bulan April, mungkin ia dapat mencapai tinggi dua bulan pada $ 400 bilion.

Beberapa penganalisis baru-baru ini menyatakan bahawa kenaikan harga bitcoin mungkin dikaitkan dengan penghujung musim cukai AS. Manakala sektor kewangan dan pasaran kripto Korea Selatan dipengaruhi secara besar-besaran dengan kata-kata mulut, maka apabila pasaran kripto jatuh pada margin yang besar pada bulan Februari, ramai pelabur keluar dari ruang mata wang kripto, manakala jika berlaku kenaikan harga, rakyat Korea Selatan akan menderu masuk semula ke ruang mata wang kripto, seterusnya pasaran boleh meningkat dengan ketara dari segi kecairan, penggunaan, dan kestabilan.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-surges-5-to-8450-as-cryptocurrency-market-eyes-350-billion/

Bitcoin Exchange CEX.IO