Harga Ethereum Melonjak Ke $ 700 Setelah Nilai Pasaran Kripto Kini Setanding Dengan Facebook

Harga Ethereum melepasi pencapaian utama pada hari Selasa, melepasi paras $ 700 buat kali pertama dalam tempoh lebih daripada satu bulan. Peningkatan itu jauh dari kejadian terpencil, memandangkan jumlah pasaran mata wang kripto mencapai penigkatan lapan peratus , sambil bertambah hampir $ 33 bilion pada pasaran yang semakin berkembang pesat. Dalam minggu lalu, pasaran telah bertambah hampir $ 100 bilion. Pada masa ini, nilai gabungan semua mata wang kripto adalah $ 430 bilion, yang meletakkan kelas aset baru bernilai standing dengan Facebook.

Harga Bitcoin terus kehilangan penguasaan pasaran kepada rakan-rakannya, dan kini menyumbang hanya 38 peratus daripada jumlah penilaian indeks. Bagaimanapun, Bitcoin terus mencatatkan peningkatan yang mantap, meningkat kira-kira enam peratus kepada $ 9,600. Bitcoin kini mempunyai jumlah pasaran $ 163 bilion.

Sementara itu, harga Ethereum melonjak 10 peratus yang membawanya kepada $ 700 buat kali pertama sejak pertengahan bulan Mac. Harga Ethereum kini didagangkan pada $ 704, yang diterjemahkan ke dalam jumlah pasaran $ 69.7 bilion dan penguasaan indeks sebanyak 16.3 peratus. Gelombang kenaikan harga terus menerus di seluruh pasaran mata wang kripto yang lebih luas, dan majoriti altcoin peringkat atas mengatasi prestasi Bitcoin. Harga Ripple meningkat sebanyak tujuh peratus, kini bernilai $ 0.9 dengan jumlah pasaran $35 billion.

Sumber:

https://www.ccn.com/ethereum-price-roars-past-700-as-crypto-market-value-rivals-that-of-facebook/