Hartanah Berlin Bernilai $12 Juta Ditokenkan Untuk Para Pelabur

Black Manta Capital Partners dari Jerman telah melancarkan tawaran token sekuriti (STO) untuk hartanah Berlin yang bernilai lebih dari $ 12 juta. Projek ini adalah kerjasama dengan firma hartanah Jerman, Tigris Immobilien dan merangkumi sekitar 2000 meter persegi hartanah secara keseluruhan, yang kebanyakannya terdiri daripada unit pangsapuri dari ukuran bersaiz 40 hingga 60 meter persegi. Pembinaan dijangka selesai pada tahun 2022 dan unit akan dijual kepada pelabur dan pemilik-pemilik.

Pemegang token akan berkongsi 20% keuntungan penjualan melalui hak penyertaan yang dilindungi. Syarikat itu mengatakan bahawa token akan membolehkan pelabur biasa “mengambil bahagian dalam projek hartanah yang menguntungkan yang biasanya disediakan untuk pelabur profesional.”

Orang yang berminat untuk mendapatkan token boleh melabur minimum € 500 (hampir $ 550) hingga maksimum hampir € 2 juta (sekitar $ 2.2 juta). Pengasas bersama dan rakan pengurusan Black Manta, Christian Platzer memberitahu bahawa STO mempunyai beberapa kelebihan berbanding pelaburan hartanah tradisional, termasuk: “Kos transaksi yang lebih rendah, kebolehpindahan, kebolehdagangan. Anda boleh melabur dalam hartanah hari ini, tanpa pergi ke notaris.”

Seorang jurucakap Black Manta mengatakan bahawa penawaran tersebut diatur oleh pengawal selia Jerman BaFin, Lembaga Pengawas Kewangan Persekutuan: “Ketika peraturan pasaran modal Jerman tertentu untuk penawaran runcit diaplikasikan, kami harus membatasi penawaran ini kepada pelabur Jerman dan Austria. Tawaran serupa untuk dilakukan di seluruh EU, juga di kelas aset lain, sedang dibuat.”

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/berlin-real-estate-worth-12m-tokenized-for-everyday-investors

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.