Default – Above Header Ads

Harvard, Stanford, & MIT Sudah Melabur Dalam Dana Mata Wang Kripto

 

Institusi pendidikan utama termasuk Harvard University, Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, Dartmouth College, dan University of North Carolina masing-masing telah melabur dalam sekurang-kurangnya satu dana mata wang kripto melalui tabung amanah masing-masing.

Menurut The Information, tabung amanah lima universiti ini telah melabur puluhan juta dolar dalam dana mata wang kripto, yang melabur dalam kedua-dua mata wang kripto dan ekuiti dalam syarikat-syarikat mata wang kripto. Walaupun dengan pelaburan ini, enam universiti yang kini dikatakan telah melabur dalam dana kripto masih mempunyai sedikit pendedahan kepada kelas asset kripto. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa mereka yang terlibat dengan pasaran sama sekali boleh membantu mengesahkan ruang kripto ini.

Wartawan dari The Information, Jon Victor menjelaskan: “Langkah melakukan pelaburan secara langsung mata wang kripto menandakan peralihan besar sentimen pelabur ke arah kelas aset kripto, dengan cara yang sama bahwa institusi menjadi lebih bersedia untuk melabur dalam syarikat persendirian. Sokongan dari institusi seperti ini dapat membantu industry mata wang kripto, yang masih dianggap terlalu berisiko oleh banyak pelabur institusi. ”

Sumber:

https://www.theinformation.com/articles/harvard-stanford-mit-endowments-invest-in-crypto-funds

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.