Hasil Kajian Morgan Stanley Research: Peraturan Pengawalseliaan Yang Jelas Adalah Faktor Utama Untuk Bursa Kripto

Pasukan penyelidik Morgan Stanley, yang diketuai oleh penganalisis Sheena Shah, telah menjalankan kajian mengenai pengedaran bursa mata wang kripto dan jumlah dagangan kripto di seluruh negara, berdasarkan data jumlah dagangan dari Coinmarketcap dan maklumat pendaftaran syarikat yang tersenarai di laman web bursa masing-masing.

Secara keseluruhannya, Shah menyimpulkan bahawa kelebihan peraturan perniagaan kripto tempatan adalah salah satu faktor utama yang diambil kira oleh bursa kripto ketika menentukan negara mana bursa kripto didaftarkan. Beliau menambah bahawa untuk menjadi menarik, rangka kerja pengawalseliaan tertentu tidak semestinya mempunyai menjadi lembut tetapi perlu jelas, kerana itu bermakna bursa “tahu apa yang boleh dijangkakan” dan boleh “merancang masa depan.”

Anggapan ini selaras dengan pengalaman di Malta, yang baru-baru ini diumumkan kerajaan tersebut bahawa ia telah menggunakan pendirian yang menguntungkan terhadap perniagaan mata wang kripto. Penyelidikan Morgan Stanley telah memberikan keterangan yang jelas bahawa perkembangan aktif Malta dalam rangka kerja undang-undang yang telah dipertimbangkan kini memberi hasil yang diharapkan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/morgan-stanley-research-defined-regulations-main-factor-for-crypto-exchanges-when-choosing-country