Default – Above Header Ads

Hebat! Pra-jualan Matawang Kripto Venezuela, Petro, Mencecah $5 Bilion

Presiden Venezuela Mendakwa Pra-Jualan Petro Memperoleh $ 5 Bilion

Presiden Venezuelan Nicolás Maduro mendakwa pra-penjualan mata wang kripto yang disokong minyak, Petro (PTR), telah mengumpul $ 5 bilion dan merekodkan lebih daripada 186,000 pembelian bersijil, menurut sumber berita tempatan TeleSUR. Pengumuman itu dibuat semasa pertemuan dengan anggota Parti Sosialis Bersatu Venezuela (PSUV), di Caracas.

Semasa mesyuarat itu, Maduro menjelaskan bahawa wang yang diperoleh daripada pra-penjualan mata wang kripto akan digunakan untuk “menyelenggarakan segala keperluan negara kita.” Dengan kata-katanya, wang itu adalah sebahagian daripada “penyelesaian ekonomi” yang lebih luas yang dipersetujui oleh pemerintah Venezuela. Selain itu Carlos Vargas, pengawas mata wang kripto negara, mendedahkan bahawa lebih daripada 83,000 individu dari 127 negara cuba membeli mata wang kripto yang disokong minyak. Antaranya ialah 3,523 usahawan. Seperti laporan sebelum ini mereka telah menerima 171,000 pra-pendaftaran untuk jualan token itu, dan Maduro mendakwa ia memperoleh $ 735 juta hanya dalam sehari.

Petro dicipta sebagai cara untuk memintas sekatan AS, sementara Venezuela berkaitan dengan kemelesetan yang curam, yang memaksa warganya untuk bergantung pada mata wang kripto untuk bertahan. Walaupun kata-kata Maduro kelihatan menunjukkan pra-jualan Petro telah menjadi kejayaan yang luar biasa, tiada bukti yang banyak menyokong dakwaan itu.

Sumber:

https://www.ccn.com/venezuelan-president-claims-petro-pre-sale-raked-5-billion/