Default – Above Header Ads

H&M Sasarkan Pengguna Beretika Dengan Teknologi Penjejakan Berasaskan Blockchain

 

Cos, anak syarikat mewah jenama fesyen cepat H&M, nampaknya telah bekerjasama dengan platform blockchain, VeChain, untuk memberikan data penjejakan rantaian bekalan terperinci kepada pelanggan. Walaupun H&M belum mengesahkan perkongsian itu, pelabur utama VeChain sudah membuat spekulasi tentang bagaimana kerjasama kedua syarikat tersebut akan berkembang.

Semasa sesi soal jawab baru-baru ini dengan Sunny Lu, ketua eksekutif platform pengurusan rantaian bekalan berasaskan blockchain, VeChain, mendedahkan bahawa syarikat itu sedang mengusahakan projek baru dengan “jenama fesyen pantas” yang pernah bekerjasama dengannya. Lu menyatakan bahawa “lebih daripada 4.000 produk kelestarian dijejaki” menggunakan “MyStory” – platform pengesanan yang dikuasakan oleh VeChain yang dikembangkan dengan komuniti klasifikasi antarabangsa DNV GL.

Spekulasi dengan cepat muncul bahawa rakan kongsi misteri itu adalah H&M, platform Vechain telah digunakan untuk mengesahkan pembuatan organik yang menyokong pembuatan anak syarikat H&M, Arket, pada tahun 2018. Sleuthing yang dilakukan oleh platform media China, Uncle Cat, dengan cepat mengenal pasti tahap tinggi H&M label fesyen akhir, Cos, sebagai rakan kongsi yang disebutkan, sebelum melihat salah satu pakaian syarikat tersebut mengenakan label MyStory. Sejak ditubuhkan pada tahun 2007 di London, Cos telah berkembang menjadi 290 kedai fizikal yang terletak di 44 kawasan yang berbeza.

Artikel yang diterbitkan oleh Cream, firma pelaburan blockchain dan kripto dan “salah satu kekuatan pendorong utama di belakang VeChain,” menunjukkan bahawa perkongsian itu juga dapat melihat teknologi blockchain digunakan untuk meningkatkan pasaran pakaian terpakai ‘Cos’, iaitu pasaran pakain terpakai yang dikenali sebagai ‘Resell’: “Contohnya, pakaian boleh mempunyai pasangan token unik yang dihasilkan di tempat penjualan berlangsung, memberikan pemilik baru token unik yang membuktikan keaslian dan rekod pemilikan yang tidak berubah.”

Rujukan:

https://vechain101.com/2020/04/24/vechains-and-cos/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads