Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Hong Kong Tingkatkan Usaha Kajian Untuk Matawang Digital Bank Pusat

Pihak Berkuasa Monetari Hong Kong (HKMA) telah mendedahkan bahawa ia menjalankan penyelidikan dalam penggunaan matawang digital bank pusat (CBDC). HKMA dilaporkan bertujuan untuk mengeluarkan laporan utama mengenai penemuannya pada Q1 2020.

HKMA juga baru-baru ini mendedahkan ia telah menandatangani kerjasama blockchain dengan anak syarikat Institut Mata Wang Digital di People’s Bank of China (PBoC) – sebuah institusi yang banyak dijangka akan menjadi yang pertama di dunia untuk melancarkan CBDC. Semasa fintech baru-baru ini, Edmond Lau – pengarah eksekutif kanan HKMA – memberikan pandangan mengenai penyelidikan CBDC yang sedang dijalankan oleh bank, yang dilaporkan telah dijalankan di bawah “Project LionRock” sejak tahun 2017.

Projek ini sedang dijalankan bersama dengan Hong Kong Interbank Clearing Ltd dan tiga lagi bank, serta konsortium blockchain R3. Ia termasuk kajian pembuktian tentang konsep CBDC berasaskan token, menyelidiki penerbitan sekuriti hutang menggunakan blockchain, penilaian potensi CBDC untuk sistem pembayaran dan penerokaan model pengeluaran dua peringkat yang mungkin membenarkan syarikat-syarikat untuk memegang dan menggunakan token CBDC sebagai peserta yang ditaja oleh bank mereka.

HKMA dilaporkan tetap fokus pada prospektif penggunaan CBDC untuk institusi kewangan dan bukannya pelanggan runcit – dengan kepentingan tertentu dalam pembayaran antara bank domestik, pembayaran korporat borong dan potensinya untuk penyelesaian pembayaran-pembayaran dalam penyelesaian sekuriti hutang. Pengguna runcit sudah mempunyai akses yang meluas ke perkhidmatan pembayaran mudah alih digital, Lau turut menyatakan.

Rujukan:

http://www.ejinsight.com/20191107-hkma-studying-risks-and-benefits-of-having-own-digital-currency/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.