Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

HSBC India Selesaikan Urus Niaga Blockchain Bersama Dengan RIL India

 

Anak syarikat India bagi firma perbankan dan kewangan global utama HSBC dan syarikat induk gergasi India, Reliance Industries (RIL) telah menyelesaikan transaksi pembiayaan perdagangan yang dikuasakan blockchain. Urus niaga letter of credit(LoC) dikuasakan oleh blockchain, yang dilaporkan pertama seumpamanya di India, melibatkan eksport oleh RIL kepada pelanggan A.S. Tricon Energy, yang mengurangkan masa dan kos dokumentasi pemprosesan. Sistem baru ini merupakan peningkatan yang ketara dalam interaksi pasaran eksport global dengan membawa semua pihak bersama-sama pada satu platform.

Penyelesaian transaksi telah dilaksanakan melalui integrasi blockchain dengan platform elektronik bill of lading(eBL) yang digelar Bolero. Mula diperkenalkan pada bulan November 2016, sistem Bolero eBL membolehkan pengeluaran dan pengurusan bil elektronik, serta membolehkan pemindahan digital tajuk barang dari penjual kepada pembeli dalam perdagangan.

Ketua pegawai kewangan bersama RIL, Srikanth Venkatachari, mengulas bahawa penggunaan blockchain baru telah menunjukkan potensi yang besar untuk mengurangkan tempoh masa yang terlibat dalam menguruskan dokumentasi eksport dari “tujuh hingga sepuluh hari kepada kurang dari satu hari.”

Sumber:

https://www.thehindubusinessline.com/info-tech/in-a-first-hsbc-makes-overseas-payment-for-ril-via-blockchain/article25418104.ece