Default – Below Header Ads

HSBC: Platform Blockchain Akan Menjadikan Aliran Pembiayaan Perdagangan Berjalan Lancar Walaupun Dilanda Wabak Koronavirus

Platform pembiayaan perdagangan blockchain yang dibangunkan oleh lapan bank utama, diantaranya HSBC, BNP Paribas dan Citi, kini siap untuk pelancaran komersial di Singapura pada Q2 2020. Dinamakan Contour, pelancaran ini mengikuti kejayaan percubaan platform yang melibatkan lebih daripada $ 30 juta dalam transaksi surat-kredit tahun lepas.

Urus niaga kredit adalah mekanisme pembayaran yang digunakan secara meluas dalam perdagangan antarabangsa, di mana bank memberikan penjual dengan jaminan ekonomi untuk pembayaran pembeli. Memandangkan koronavirus terus menggoncang pasaran global, seorang eksekutif serantau memberitahu para wartawan bahawa platform itu dapat memastikan dagangan komersial berjalan dengan lancar walaupun dalam masa krisis.

Ajay Sharma, ketua kewangan perdagangan serantau HSBC, mendakwa bahawa: “Penggunaan blockchain untuk pembiayaan perdagangan telah mengatasi kekangan fizikal yang kita ada hari ini.” Beliau menambah bahawa Contour menjangkakan mempunyai tenaga kerja sekitar 20 orang pekerja menjelang akhir tahun ini.

Teknologi blockchain telah didapati berfaedah dalam proses pembiayaan perdagangan – membenarkan pengesahan automatik dokumen-dokumen kastam dan baki pembiayaan yang sepadan dan membolehkan perkongsian data masa nyata dan telus.

Rujukan:

https://www.scmp.com/business/banking-finance/article/3065089/bank-backed-blockchain-keeps-trade-finance-flowing-virus

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads