Default – Above Header Ads

HSBC Selesaikan Transaksi Kewangan Perdagangan Berasaskan Blockchain Pertama di Dunia

Kumpulan perkhidmatan kewangan HSBC berkata pada hari Isnin, ia telah buat kali pertama menggunakan teknologi blockchain untuk menyelesaikan transaksi pembiayaan perdagangan komersial dengan pantas, yang biasanya mengambil masa seminggu menggunakan medium pemprosesan biasa berasaskan dokumen. Urusniaga ini adalah kali pertama bahawa teknologi blockchain yang menguasai mata wang kripto seperti bitcoin – telah digunakan untuk penyelesaian perdagangan perdagangan komersil.

CNBC melaporkan bahawa HSBC telah mengeluarkan surat kredit untuk syarikat makanan dan pertanian A.S., Cargill. Penyelesaian ini meliputi pergerakan kacang soya pukal ke Malaysia dari Argentina, dengan surat kredit untuk ini yang dikeluarkan oleh ING, pembiaya dari Belanda.

HSBC berkata bahawa ia teruja dengan pembangunan itu kerana kes pengguna untuk blockchain mendapat daya tarikan dan sokongan dari kedua-dua pegawai sektor awam dan swasta di pasaran utama seperti Amerika Syarikat dan China. Laporan mengatakan HSBC menggunakan platform blockchain Corda yang dibangunkan oleh R3. Syarikat itu merupakan salah satu ahli dari konsortium perbankan blockchain yang paling popular di dunia.

Sumber:

https://www.ccn.com/hsbc-completes-worlds-first-blockchain-finance-transaction/