HSBC, SGX Dan Temasek Terokai Teknologi Lejar Teragih Untuk Pasaran Bon Asia

HSBC, gergasi perbankan global akan meneroka penggunaan blockchain bagi pengeluaran sekuriti pendapatan tetap dalam percubaan bersama dengan Singapore Exchange (SGX) dan firma pelaburan Temasek. Fokus kepada pasaran bon Asia, percubaan ini berhasrat untuk menyelaraskan proses pengeluaran bon dan mengurangkan kos yang berkaitan dengan menggunakan sekuriti yang ditokenkan dan kontrak pintar.

Walaupun pasaran pendapatan tetap Asia terus berkembang, proses pengeluaran bon dan servis masih kekal tidak cekap, menurut HSBC. Ini kononnya disebabkan oleh ketiadaan satu platform tunggal untuk pertukaran maklumat antara pelbagai pihak dan alat penjejakan sepanjang hayat bond tersebut. Oleh itu, percubaan terbaru ini akan menggunakan token sekuriti dan kontrak pintar – perjanjian pelaksanaan berkuasa blokchain antara beberapa pihak – untuk memudahkan interaksi antara pelabur, penyusun bon dan penjaga.

Lee Beng Hong, ketua jabatan pendapatan tetap di SGX, menyatakan bahawa memiliki HSBC dan Temasek dalam perbicaraan itu akan membolehkan firma itu menilai sama ada kontrak pintar dan teknologi lejar yang diedarkan dapat memperbaiki beberapa masalah pasaran terbitan pendapatan tetap. Tony Cripps, Ketua Pegawai Eksekutif di HSBC Singapore, berkata: “Potensi DLT adalah satu kisah yang berkembang, dan peranannya dalam mengatasi ketidakcekapan dalam pasaran pendapatan masih belum dapat dilihat. Hanya dengan bekerjasama dengan peserta pasaran, kita akan memahami sepenuhnya potensi sebenar; dengan bekerjasama dengan SGX dan Temasek, kami berharap dapat meneroka sama ada aset digital boleh menjadi kenyataan.”

Rujukan:

https://www.about.hsbc.com.sg/news-and-media/hsbc-partners-with-sgx-and-temasek-to-explore-dlt-for-fixed-income

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.