Default – Below Header Ads

HTC Lancarkan Exodus 1S, Telefon Pertama Yang Dapat Menjalankan Nod BTC Penuh

HTC, gergasi elektronik Taiwan telah melancarkan Exodus 1s, telefon pintarnya yang baru, yang membolehkan pengguna menjalankan nod Bitcoin (BTC) penuh pada telefon mudah alih ini. Sejajar dengan pengumuman pada Mei 2019, HTC melancarkan Exodus 1s pada Lightning Conference di Berlin pada 19 Oktober dan mula menjual peranti pertama telefon bimbitnya ini semasa menggunakan rangkaian pembayaran Lightning Network.

Exodus 1S baru adalah versi kos rendah dari telefon pintar berkelajuan tinggi HTC yang pertama, yang baru-baru ini menambah sokongan Bitcoin Cash (BCH). Harganya ditetapkan pada € 219 ($ 233), peranti baru ini boleh dibeli menggunakan Bitcoin, Ether (ETH), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB) dan Bitcoin Cash, menurut firma itu.

Selain memaparkan ciri membeli, menjual, menghantar, menerima, berdagang dan meminjamkan dan meminjam, HTC mendakwa bahawa Exodus 1s adalah telefon pintar pertama yang mampu menjalankan nod Bitcoin penuh. Produk ini tersedia untuk pengguna di Eropah, Taiwan, Arab Saudi dan UAE, manakala kawasan lain seperti Taiwan, Switzerland dan Jerman akan melihat pelancaran pada masa akan datang, kata firma tersebut.

Phil Chen, Chief Decentralized Officer di HTC, menyatakan bahawa nod penuh adalah “elemen yang paling penting dalam ketahanan rangkaian Bitcoin,” dengan menyatakan bahawa dengan melancarkan Exodus 1S, firma itu telah menurunkan halangan kemasukan bagi mana-mana orang untuk menjalankan nod Bitcoin dan mengambil bahagian dalam rangkaian global. Exodus 1 yang merupakan keluaran terdahulu dan “telefon pintar blockchain pertama” diumumkan untuk dijual pada 23 Oktober 2018 dan boleh didapati di 34 wilayah, termasuk A.S., U.K dan Hong Kong.

Rujukan:

https://www.cnbc.com/2019/10/19/htc-launches-exodus-1s-a-cheaper-version-of-its-blockchain-smartphone.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.