Default – Below Header Ads

IBM dan Fair Trade Initiative Menunjukkan Aplikasi Penjejakan Kopi Berasaskan Teknologi Blockchain

Pada 6 Januari di Pameran Elektronik Pengguna di Las Vegas, IBM dan Farmer Connect – sebuah organisasi yang komited untuk meningkatkan ketelusan dan kemampanan dalam rantaian bekalan pertanian – membuktikan aplikasi berasaskan blokchain yang membolehkan pengguna mempelajari tentang biji kopi yang mereka beli.

Pengasas dan presiden Farmer Connect, David Behrends, memberitahu aplikasi mudah alih “Thank My Farmer” menyediakan pengguna dengan peta interaktif untuk menunjukkan perjalanan kopi mereka dengan mengimbas kod QR: “Selepas mengimbas kod QR, pengguna akan dibawa ke laman web produk yang memberikan butiran tentang kopi yang mereka minum. Di bawah penerangan itu adalah peta interaktif yang menunjukkan perjalanan kopi telah diambil. Kami katakan anda boleh mengembara ke seluruh dunia melalui secawan kopi, dan kami ingin membantu pengguna membayangkannya.”

Aplikasi Thank My Famer dikuasakan oleh teknologi blockchain IBM, yang mewujudkan rantaian transaksi digital yang tetap dan tidak dapat diubah – menjejaki setiap langkah dalam perjalanan biji kopi. Menurut Ketua Blockchain Global IBM, Paul Chang, setiap peserta yang terlibat di rangkaian Thank My Farmer mempunyai salinan data transaksi yang tepat, dan penambahan kepada blockchain dikongsi di seluruh rangkaian berdasarkan tahap kebenaran peserta masing-masing. Ini membolehkan petani, pemborong, peniaga dan peruncit berinteraksi dengan lebih cekap, sambil memberi pengguna pandangan tentang asal-usul produk kopi mereka.

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/ibm-and-fair-trade-initiative-demo-blockchain-based-coffee-tracking-app

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads