IBM Lancarkan Token Mata Wang Kripto Di Blockchain Awam Stellar

IBM telah mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perkongsian dengan permulaan fintechalam sekitar, Veridium Labs untuk mengeluarkan token mata wang kripto di blockchain Stellar. Inisiatif itu, yang diumumkan pada hari Selasa, akan menyaksikan IBM dan Veridium mewujudkan token kredit karbon, membolehkan syarikat-syarikat pencemaran berat untuk mengimbangi kerosakan operasi mereka terhadap alam sekitar. Perolehan daripada menjual token “verde” akan digunakan untuk memulih semula hutan hujan 250 meter persegi di pulau Borneo, Indonesia.

Kredit karbon pihak ketiga telah wujud selama beberapa waktu, tetapi mereka sukar untuk dinilai berdasarkan sistem kewangan tradisional. Sebaliknya, ia boleh dibelanjakan, boleh ditebus dan didagangkan di rangkaian awam Stellar, yang mengeluarkan halangan protokol kewangan biasa dari rantai bekalan kredit karbon.

Secara ketara, inisiatif ini bukan hanya pembuktian konsep atau program perintis. Juga tidak akan diberikan token itu kepada syarikat swasta yang terpilih sahaja. Sebaliknya – membina perkongsian IBM sebelum ini dengan Stellar – token kredit ini akan didagangkan di seluruh rangkaian Stellar awam, yang membolehkan program mempunyai jangkauan global.

Sumber:

https://www.ccn.com/ibm-to-issue-cryptocurrency-token-on-stellar-blockchain/