Traders Fair Malaysia 2019

IBM Patenkan Sistem Blockchain Untuk Mewujudkan ‘Kepercayaan’ Antara Pemain Permainan Augmented Reality (AR) Dengan Lokasi Dunia Nyata

IBM telah memperolehi paten blockchain baru, kali ini bertujuan untuk menghalang pemain permainan AR daripada mengganggu lokasi yang tidak diingini. Dalam paten, IBM menerangkan kaedah berasaskan blockchain dan sistem interaksi antara peranti bergerak AR dan pangkalan data lokasi untuk menetapkan dan mengekalkan sempadan yang selamat antara objek AR dan lokasi fizikal dunia sebenar. Mengikut dokumen itu, DLT ditetapkan untuk terus mengekalkan senarai rekod data yang semakin meningkat yang dilindungi daripada pemalsuan dan pengubahan.

Berdasarkan pangkalan lokasi yang dikuasakan blokchain, “kaedah teladan” permainan AR membolehkan peranti mudah alih mendapatkan isyarat mengenai sama ada lokasi tertentu di AR tidak diingini. Selain itu, sistem yang diterangkan dapat memodifikasi objek AR tertentu yang ditunjukkan sebagai tidak diingini, juga memaparkannya pada peranti mudah alih.

Dalam paten itu, IBM memberikan penerangan ringkas tentang AR, menyatakan bahawa bentuk permainan sedemikian terikat kepada lokasi yang dilapisi oleh imej lebih banyak item permainan seperti watak, sumber, atau lokasi. Dengan menggunakan paten baru, IBM dapat memberikan jaminan “kepercayaan” antara lokasi dunia sebenar dan permainan AR berasaskan lokasi.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/ibm-patents-blockchain-system-to-create-trust-between-ar-game-players-real-world-locations