IDEX Dakwa Penciptaan ‘Penyelesaian Penskalaan Infiniti Untuk Ethereum’

IDEX, bursa perdagangan terdesentralisasi (DEX) yang bertanggungjawab atas lebih daripada 40% daripada semua transaksi DEX, mendakwa telah mewujudkan “penyelesaian penskalaan infiniti” untuk rangkaian Ethereum. Dalam e-mel, IDEX mendakwa bahawa sistemnya, yang digelar Optimized Optimistic Rollups (O2Rs), mencapai kesudahan blok dalam 10 minit. Syarikat itu juga mengatakan bahawa ini adalah kira-kira 1,000 kali lebih cepat daripada Optimistic Rolling (ORs) yang dibangunkan oleh organisasi pembangunan skalabiliti Ethereum Plasma Group – yang mencapai tahap akhir dalam dua minggu.

Skala penyelesaian rollup dengan mengalihkan penghitungan rantaian di luar dan memasukkan hasilya kemudian ke dalam rangkaian. Kedua-dua O2R dan ORs memastikan legitimasi data dengan mempunyai validator menganalisis data yang diterbitkan pada rangkaian. Teknologi ini menawarkan spektrum kes penggunaan. Perbezaan antara kedua-dua protokol tersebut adalah bahawa O2Rs hanya menerbitkan data rantaian di luar kecuali seorang ‘validator’ mencetuskan semakan terhadap data. Terima kasih kepada perubahan ini, sistem baru dilaporkan mempunyai potensi berskala tanpa batas, dan boleh mengendalikan aplikasi yang lebih kompleks.

Ketua Pegawai IDEX, Alex Wearn mencadangkan dalam tweet yang diterbitkan pada 6 November bahawa sistem pembayaran jualan boleh menggunakan O2R dalam perkhidmatan pembayaran tanpa penjagaan yang berskala “yang sesuai digunakan dengan Visa.”

Rujukan:

https://cointelegraph.com/news/idex-claims-creation-of-infinite-scaling-solution-for-ethereum

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads