India Luluskan MOU Mengenai Penyelidikan Blockchain Bersama Ahli BRICS

 

Kabinet Kesatuan India telah meluluskan Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai penyelidikan kerjasama teknologi lejar teragih (DLT). Kabinet Kesatuan adalah badan pembuat keputusan tertinggi di India yang terdiri daripada menteri kabinet dan dipimpin oleh perdana menteri, Narendra Modi.

MoU tersebut, yang merupakan inisiatif kerjasama di bawah Mekanisme Kerjasama Antara Bank BRICS, bertujuan untuk memupuk pemahaman yang lebih baik tentang DLT dan menentukan bidang di mana teknologi dapat digunakan untuk meningkatkan kecekapan operasi. Penyelidikan ini akan dijalankan secara bersama oleh Export-Import Bank of India (Bank Exim) dan bank dari negara anggota BRICS yang lain; Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social (BNDES, Brazil), Bank Pembangunan China (CDB), Bank Negara untuk Pembangunan dan Hal Ehwal Ekonomi Luar Negeri (Vnesheconombank, Rusia), dan Bank Pembangunan Afrika Selatan (DBSA).

MOU ini pada mulanya dicadangkan pada Sidang Kemuncak BRICS Antarabangsa ke-10 yang diadakan di Johannesburg pada bulan Julai, yang mana tumpuan utamanya ialah kerjasama dalam pembangunan ekonomi “dalam menghadapi revolusi perindustrian keempat.” Bank kemudian bersetuju untuk bersama-sama mengkaji DLT “dengan tujuan pembangunan ekonomi digital.”

Sumber:

https://www.aninews.in/news/national/general-news/cabinet-approves-mou-on-blockchain-technology-by-exim-bank201809121950280002/