Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Institusi Kewangan Islam Bekerjasama Dengan Syarikat Permulaan Untuk Membangunkan Alat Blockchain Antara Bank

 

Institusi pembangunan Arab Saudi Kumpulan Bank Pembangunan Islam (IsDB) telah bekerjasama dengan syarikat permulaan Tunisia untuk membangunkan alat blockchain antara bank. IsDB, yang akan menjalankan projek itu melalui anak syarikat sektor swasta, Perbadanan Islam untuk Pembangunan Sektor Swasta (ICD), mahu meningkatkan pengurusan kecairan institusi kewangan Islam dan meningkatkan kecekapan keseluruhannya.

Institusi ini menandatangani perjanjian dengan iFinTech Solutions yang berpusat di Tunis, sebuah syarikat khusus yang menggambarkan dirinya sebagai “Firma Penasihat Pelaburan yang memberi tumpuan kepada penyelesaian kewangan alternatif berdasarkan prinsip-prinsip Islam.” Pendorong di sebalik penggunaan blockchain untuk inisiatif ini terletak pada kelemahan relatif bank-bank Islam di peringkat dunia, dengan institusi yang dihadkan daripada memilih pembiayaan yang disediakan oleh bank pusat antarabangsa.

Ayman Sejiny, Ketua Pegawai Eksekutif ICD, menambah dalam siaran akhbar: “IT akan sentiasa memainkan peranan penting bagi sistem kewangan. Kami akan secara konsisten meneruskan strategi berasaskan orientasi perkhidmatan kami dan membantu rakan kami dengan penyelesaian FinTech mematuhi Syariah yang inovatif. ”

Sumber:

https://icd-ps.org/en/news/signing-of-agreement-between-icd-and-ifts-to-implement-new-technology-solutions

Traders Fair Malaysia 2019