Default – Above Header Ads

Institut Penyelidikan China Lancarkan Perkhidmatan Pengesanan Bekalan berdasarkan Blockchain

Sebuah badan penyelidikan yang diketuai oleh kerajaan China telah melancarkan platform blockchain-as-a-service (BaaS) untuk pengesanan dan rangkaian pengesanan bekalan. Digelar Platform Terbuka Registry Blockchain (BROP), sistem yang dibangunkan oleh China Banknote Blockchain Technology Research Institute, dilancarkan secara rasmi pada sidang kemuncak teknologi kewangan di Hangzhou pada Isnin, menurut Securities Times.

Walaupun gergasi internet China Tencent, Baidu dan JD.com telah melancarkan platform BaaS mereka sendiri, projek ini terkenal dengan gabungan rasminya. Menurut laman webnya, institut penyelidikan itu beroperasi sebagai anak syarikat sepenuhnya milik China Banknote Printing and Mining Corporation di bawah pengawasan Bank Rakyat China (PBoC), pihak berkuasa pusat perbankan negara.

Di peringkat asas, platform BaaS baru nampaknya bertujuan untuk memenuhi dua tujuan utama: menyimpan data statik dan merakam perubahan kepada data tersebut. Mengikut kertas putih projek itu, kemungkinan senario permohonan termasuk agensi kerajaan yang berkongsi maklumat pengguna di atas blockchain untuk menyelaraskan aliran kerja pengesahan untuk perkhidmatan awam. Kes penggunaan lain mungkin termasuk menyimpan maklumat yang disahkan untuk mengelakkan penipuan dalam rantaian bekalan makanan dan bidang sains forensik.

Sumber:

https://www.coindesk.com/chinese-government-institute-launches-blockchain-for-authentication/