Default – Above Header Ads

Integrasi Ripple Kini Membolehkan Pembayaran Segera Ke Thailand

Perkhidmatan pemindahan wang digital, Azimo, telah bekerjasama dengan Siam Commercial Bank (SCB), bank tertua di Thailand, untuk melancarkan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan segera dari Eropah ke Thailand menerusi rangkaian pembayaran global Ripple, RippleNet. Menurut pengumuman pada 9 April, penyelesaian itu bertujuan untuk menyelesaikan cabaran pembayaran global yang mahal dan tidak boleh dipercayai. Mereka menyatakan bahawa melalui platform mereka, pengiriman wang dari Eropah ke Thailand akan memakan masa kurang dari satu minit untuk diselesaikan. Dari segi sejarah, pengiriman wang antara Eropah dan Thailand memerlukan lebih dari satu hari bekerja untuk menyelesaikannya. Azimo sebaliknya boleh menyelesaikan transaksi Sterling Pound dan Euro ke Baht Thailand dengan tempoh hampir serta-merta.

Michael Kent, pengasas bersama dan pengerusi eksekutif Azimo, menekankan bahawa banyak negara menggunakan penyelesaian pembayaran segera jenis ini. Beliau menambah: “Thailand baru-baru ini melancarkan rangkaian pembayaran segera mereka, dan perkongsian ini dengan bank terbesar di negara ini membolehkan kami mendapatkan masa untuk menyelesaikan pembayaran turun dari sekitar 24 jam ke purata 22 saat. Ia lebih cepat mengirim wang ke Thailand daripada orang lain di Eropah.”

Mengikut angka dari Bank Dunia, Thailand adalah salah satu destinasi pengiriman wang utama di dunia, menerima hampir $ 6.7 bilion setahun setiap tahun. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan salah satu negara paling mahal untuk menghantar dan menerima wang. Perkongsian berita ini datang tidak lama selepas Azimo melancarkan perkhidmatan Liquidity On-Demand RippleNet sebagai sebahagian daripada perkembangannya ke Filipina. Perkhidmatan ini juga bertujuan untuk dilancarkan di negara-negara lain dalam beberapa bulan mendatang.

Rujukan:

https://ripple.com/insights/azimo-and-scb-runs-on-ripple-for-instant-payments-into-thailand/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads