Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Intel Mahu Mempatenkan “Pemecut” untuk Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Permohonan untuk “Bitcoin Mining Hardware Accelerator With Optimized Message Digest and Message Scheduler Datapath” diterbitkan pada hari Khamis, walaupun ia pada asalnya diserahkan kepada US Patent and Trademark Office (USPTO) pada September 2016. Dalam pemfailannya, Intel menggariskan suatu cara dengan mana ia dapat menambah proses pelombongan Bitcoin yang sedia ada, menggunakan kurang elektrik – dengan itu menggunakan lebih sedikit wang – dalam prosesnya.

Seperti yang ditulis oleh Intel dalam pemfailannya: “Oleh kerana perisian dan perkakasan yang digunakan dalam perlombongan Bitcoin menggunakan brute force berulang kali dan melaksanakan fungsi SHA-256 secara berkala, proses perlombongan Bitcoin dapat dilaksanakan secara intensif dan menggunakan sepenuhnya ruang perkakasan yang wujud. Sistem yang dijelaskan di sini mengoptimasikan operasi perlombongan Bitcoin dengan mengurangkan ruang dan kuasa yang digunakan oleh perkakasan perlombongan Bitcoin. ”

Permohonan Intel ini terus menerangkan bahawa pendekatan “pemecut” itu boleh mengurangkan penggunaan kuasa sebanyak 35 peratus berbanding pemproses umum. Terutamanya, Intel mencadangkan konsep itu tidak terhad kepada cip ASIC, tetapi “pemproses, [sistem pada cip], dan platform pelbagai bidang]. Secara mudah, “pemecut” ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis sistem perlombongan mata wang kripto.

Sumber:

https://www.coindesk.com/intel-wants-patent-bitcoin-mining-hardware-accelerator/