Default – Above Header Ads

Intel memfailkan Permohonan Paten untuk Pengurusan Hak Cipta Digital dengan Blockchain

Syarikat teknologi gergasi Intel menyertai senarai syarikat firma yang semakin berkembang yang melihat blockchain sebagai cara baru pengurusan hak digital. Dalam permohonan paten yang dikeluarkan pada 8 Mac oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S., syarikat teknologi Silicon Valley itu menggambarkan satu kaedah untuk menggunakan blockchain untuk memuat turun, mengedit dan menyimpan imej digital.

Permohonan paten menyatakan: “Teknologi blockchain digunakan untuk mendokumenkan dan mengesahkan sifat-sifat kandungan digital yang berkaitan dengan perlindungan hak cipta. Ciri-ciri ini termasuk, sebagai contoh, pengecam bagi pengarang kandungan, cap waktu untuk menunjukkan bila kandungan dicipta, dan pengukuran yang kemudiannya boleh digunakan untuk mengesan penyalinan atau pengubahsuaian kandungan. ”

Seperti yang diterangkan, platform yang dicadangkan menggunakan beberapa jenis perisian untuk menilai tetapan hak cipta hak cipta secara automatik untuk setiap imej, walaupun gambar itu diambil dari sumber luaran. Kemudian, ia mewujudkan identiti unik untuk kedua-dua kandungan asal dan sebarang versi yang diubah suai. Paten tersebut itu memanggil identiti ini sebagai “imej bayangan”. Paten Intel terus menyebutkan video dan jenis kandungan lain selain imej, menawarkan sistem yang lebih komprehensif dengan ciri tambahan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/intel-thinks-blockchain-power-next-generation-media-manager/