Default – Above Header Ads

Iran Tawarkan Ganjaran Untuk Laporan Terhadap Operasi Perlombongan Kripto Haram

Pihak berkuasa Iran menawarkan ganjaran kepada sesiapa sahaja yang mendedahkan operasi perlombongan kripto yang tidak dibenarkan di negara itu. Jurucakap Kementerian Tenaga mengumumkan program ganjaran tersebut semasa wawancara dengan berita tempatan IRIB News, sambil menggambarkan mekanisme harga elektrik baru bagi pelombong.

Jurucakap Mostafa Rajabi, berkata semalam bahawa orang yang mendedahkan operasi perlombongan matawang kripto yang secara haram menggunakan elektrik bersubsidi akan menerima ganjaran sehingga 20% daripada kos pemulihan ganti rugi. Rajabi memberitahu pemberita bahawa peraturan-peraturan baru akan mengharamkan pelombong daripada beroperasi pada waktu puncak penggunaan tenaga elektrik.

Jurucakap itu juga berkata 9,650 rial ($ 0.29) per kilowatt-jam akan menjadi harga purata kuasa untuk pelombong, kerana ia adalah untuk eksport elektrik. Dia menjelaskan bahawa harga itu akan menjadi kira-kira separuh daripada itu pada bulan-bulan yang lebih sejuk, dan empat kali lebih banyak semasa bulan-bulan musim panas, apabila penggunaan elektrik meningkat akibat cuaca panas.

Peraturan baru-baru ini untuk industri matawang kripto di negara ini telah diikuti dengan tindakan keras terhadap operasi perlombongan haram. Seperti yang dilaporkan pada 1 Ogos, polis wilayah Iran menahan individu yang menyeludup mesin perlombongan matawang kripto ke negara ini.

Rujukan:

https://www.presstv.com/Detail/2019/11/13/611132/Iran-electricity-currency-mining-price-bounty

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads