EXMO affiliate program

Jabatan Akauntabiliti Kerajaan A.S: Peraturan Rumit Melambatkan Inovasi DLT

Kerumitan peraturan kewangan A.S. melambatkan syarikat permulaan teknologi lejar digital (DLT), kata Jabatan Akauntabiliti Kerajaan A.S. (GAO). Penemuan GAO, dalam laporan yang disiarkan pada 22 Mac, merupakan sebahagian daripada analisis fintech yang lebih luas yang meneliti manfaat, risiko dan peraturan yang berkaitan dengan sektor tersebut. Jabatan itu, yang sering disebut sebagai “pengawas kongres,” juga menawarkan saranan dalam laporan untuk memperbaiki peraturan ruang.

Firma DLT, antara lain, memberitahu pejabat bahawa kekurangan penjelasan berkenaan pengawalseliaan di AS “boleh mengakibatkan beberapa syarikat menangguhkan pelancaran produk dan perkhidmatan yang inovatif – atau tidak melancarkannya di Amerika Syarikat” sama sekali kerana mereka bimbang “penafsiran peraturan.” Laporan 132 halaman terus menyatakan: “Struktur pengawalseliaan kompleks A.S. kompleks dapat merumitkan keupayaan firma fintech untuk mengenal pasti undang-undang yang mereka mesti mematuhi dan menjelaskan status pengawalseliaan aktiviti mereka.”

GAO juga mengenal pasti “syarat pelesenan dan pelaporan negara yang tidak bersatu” selalunya “mahal” untuk firma DLT. Dalam perbincangan mengenai mata wang kripto, laporan tersebut mengenal pasti risiko yang tidak dapat dipulihkan urus niaga, pencurian yang berpotensi, dan penjualan token palsu.

Sumber:

https://www.coindesk.com/us-government-watchdog-regulations-hobbling-dlt-innovation/