Jack Ma: Saya Beri Perhatian Khusus Kepada Blockchain & Bitcoin Untuk Mewujudkan Masyarakat Tanpa Tunai

 

Jack Ma, ketua Alibaba dan konglomerat kewangan Ant Financial, mengatakan dalam ucapan baru-baru ini bahawa beliau memberi perhatian khusus kepada teknologi Bitcoin dan blockchain, dan potensi menubuhkan masyarakat tanpa tunai. Walaupun Ma masih mengkaji nilai asas Bitcoin dan mata wang kripto utama lain, beliau menekankan bahawa teknologi blockchain secara keseluruhannya adalah inovasi yang kuat yang dapat membolehkan wujud masyarakat tanpa tunai sepenuhnya.

“Saya memberi perhatian khusus kepada masyarakat tanpa tunai dan teknologi blockchain. Tugas Alibaba akan memindahkan dunia kepada masyarakat tanpa tunai. Masyarakat akan menjadi sama rata, inklusif untuk mendapatkan wang yang mereka perlukan, maka ia perlu lestari dan telus. Saya benci rasuah. Jika saya tidak mempunyai peluang itu tidak mengapa. Tetapi saya tidak mahu seseorang menggunakan cara kotor untuk mengambil peluang saya. Inilah sebabnya kita mahu masyarakat tanpa tunai. ”

Semasa ucapannya, Ma menekankan bahawa beliau tidak menolak kripto atau Bitcoin sebagai mata wang dan penyimpan nilai. Tetapi, beliau masih belum membuat keputusan sama ada Bitcoin membawa nilai yang mencukupi kepada masyarakat sebagai mata wang. Ma menjelaskan: “Bitcoin, perkara yang saya ingin tahu ialah apakah nilainya, dan apakah yang boleh dilaksanakan Bitcoin kepada masyarakat. Tetapi di sebalik Bitcoin, teknologi itu sendiri, benar-benar sangat kuat. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/jack-ma-i-pay-special-attention-to-blockchain-bitcoin-to-create-cashless-society/