Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Jawatankuasa Duma, Rusia Mempertimbangkan Pelancaran Stablecoin Ruble

 

Pengerusi Jawatankuasa Pasaran Kewangan Duma, Rusia telah mendakwa bahawa entiti itu sedang mempertimbangkan pelancaran mata wang kripto yang disandarkan kepada Ruble Rusia. Bercakap pada sidang akhbar mengenai kenaikan beban hutang isi rumah, Pengerusi Anatoly Aksakov menyatakan keyakinannya bahawa kerajaan akan mempertimbangkan mata wang kripto yang disandarkan kepada Ruble.

Aksakov menerangkan dengan lebih lanjut model mewujudkan stablecoin, menyatakan bahawa mata wang kripto tersebut akan disokong oleh deposit perbankan. Selepas itu, institusi perbankan ditetapkan untuk mengeluarkan sejumlah aset kripto yang sepadan dengan menggunakan teknologi blockchain dan mematuhi kadar pertukaran 1: 1 kepada Ruble.

Aksakov telah menjelaskan bahawa mata wang kripto akan dikeluarkan oleh bank pusat kerana ia disokong oleh mata wang fiat. Kesimpulannya, beliau turut menyatakan bahawa penerapan teknologi blockchain dari segi pengeluaran stablecoin adalah sangat positif. Idea untuk melancarkan mata wang kripto negara yang dikeluarkan oleh Rusia, yang dijuluki CryptoRuble, diumumkan pada awal tahun 2018, dengan Russian Association of Cryptocurrency and Blockchain (RACIB) mendakwa bahawa stablecoin tersebut akan dilancarkan pada pertengahan tahun 2019.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/russian-state-duma-committee-considers-launch-of-central-bank-issued-stablecoin