Default – Above Header Ads

Jerman: Cadangan Undang-undang Baru Akan Membolehkan Bank Untuk Menyimpan Bitcoin

Rang undang-undang baru di Jerman bakal membolehkan bank-bank menyokong penjualan dan penjagaan Bitcoin (BTC) dan matawang kripto lain menjelang 2020. Rang undang-undang itu kini memerlukan konsensus dari 16 negeri negara, setelah berjaya melepasi Bundestag, parlimen persekutuan Jerman. Pada masa ini, bank dan institusi kewangan Jerman dilarang untuk memudahkan penjualan matawang kripto untuk pelanggan. Jika diluluskan, rang undang-undang yang dicadangkan akan mengubah status quo tersebut.

Walaupun draf awal rang undang-undang itu mempunyai “klausa pemisahan” yang akan memerlukan bank-bank untuk membuat tuntutan kepada penjaga matawang kripto luar atau anak syarikat yang berdedikasi, versi terkini undang-undang yang dicadangkan menghapuskan klausa pemisahan ini. Ini akan menyelaraskan operasi yang berkaitan dengan bank matawang kripto, seperti yang diuraikan oleh Handelsblatt: “Bermula pada tahun 2020, institusi kewangan akan dapat menawarkan perbankan dalam talian kepada pelanggan mereka, bersama dengan sekuriti lain seperti saham dan bon, dan juga matawang kripto.” Berita mengenai rang undang-undang itu telah diterima baik oelh industri dalam negeri, dengan Sven Hildebrandt – Ketua Distributed Ledger Consulting – yang mengatakan: “Jerman sedang dalam perjalanan untuk menjadi syurga bagi kripto. Penggubal undang-undang Jerman memainkan peranan perintis dalam peraturan matawang kripto.”

Rujukan:

https://bit.ly/2Ow1Au2

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads