Default – Above Header Ads

JPMorgan Disaman Kerana Penipuan Pembayaran Yuran Bitcoin

JPMorgan telah diserang dengan tuntutan mahkamah tindakan kelas atas tuduhan mengenai tuduhan kenaikan yuran terhadap pembeli mata wang kripto, menurut laporan Reuters. Plaintif, Brady Tucker, adalah dari Idaho dan tuntutan itu difailkan di mahkamah New York. Dia mendakwa bahawa JPMorgan mengenakan caj yuran tambahan dan kadar bunga yang lebih tinggi terhadap pendahuluan tunai berbanding apa yang mereka kenakan untuk pembelian kad kredit.

Jurucakap JPMorgan memberitahu Reuters bahawa walaupun bank melarang pembelian kad kredit untuk bitcoin dan altcoin, mereka melakukannya “kerana risiko kredit yang terlibat” dan menunjukkan bahawa pelanggan masih boleh menggunakan kad debit berkaitan akaun mereka untuk pembelian dan mengelakkan yuran. Sementara itu, Plaintif berjuang kembali selepas dikenakan bayaran tambahan ini, termasuk lebih daripada $ 140 dalam “yuran” dan satu lagi caj lebih daripada $ 20 dalam caj faedah terhadap hampir setengah dozen transaksi pembelian mata wang kripto.

Mengikut tuntutan mahkamah, terdapat “beratus-ratus” dan “mungkin beribu-ribu” pelanggan Chase lain menemui yuran yang tidak dijangka ini di dalam akaun mereka. Walaupun saman itu mungkin mengenai yuran, tidaklah mengejutkan untuk mengetahui bahawa ia juga mengenai prinsip. Tuntutan ini mencari ganti rugi sebanyak $ 1 juta.

Sumber:

https://www.ccn.com/jpmorgan-slammed-with-crypto-fee-fueled-complaint/