Default – Above Header Ads

JPMorgan Mempertimbangkan Penggabungan Unit Blockchainnya, Quorum Dengan ConsenSys

Dunia blockchain tidak lama lagi dapat melihat penggabungan utama dengan sektor kewangan tradisional. JPMorgan Chase, bank terbesar Amerika Syarikat, dilaporkan mempertimbangkan menggabungkan unit blockchain Quorum mereka dengan firma ConsenSys yang berasaskan Ethereum.

Menurut laporan Reuters pada 11 Februari, orang yang tidak dinamakan mengatakan bahawa penggabungan itu kemungkinan akan diumumkan secara rasmi dalam tempoh enam bulan akan datang. Syarat-syarat kewangan perjanjian itu dilaporkan masih belum selesai. Quorum adalah platform pelindung swasta JPMorgan yang dibina di atas protokol Ethereum, dan dilaporkan mempunyai kira-kira 25 pekerja yang dikerahkan di seluruh dunia pada masa ini mengusahakan pembangunannya.

Quorum mendasari Interbank Information Network JPMorgan (IIN), yang telah diperluaskan untuk merangkumi rangkaian 320 bank yang berkongsi data pembayaran global atas blockchain tersebut. Ia juga dirancang sebagai asas untuk matawang digital untuk penyelesaian JPMorgan, JPM Coin, yang pertama kali diumumkan pada pertengahan Februari tahun lepas.

Penggabungan prospek dengan Consensys tidak akan mempengaruhi perjalanan IIN atau matwang token JPM. Sejak dua tahun yang lalu, bank itu telah dilaporkan memikirkan pelbagai pilihan untuk Quorum, termasuk mewujudkan asas teknologi sumber terbuka yang berdedikasi, mencipta permulaan baru atau mengejar penggabungan. Consensys pada dasarnya telah dipilih sebagai laluan yang paling sesuai dengan kerja rapatnya dengan protokol Ethereum.

Rujukan:

https://www.reuters.com/article/us-jp-morgan-blockchain-exclusive/exclusive-jpmorgan-in-talks-to-merge-blockchain-unit-quorum-with-startup-consensys-sources-idUSKBN2051AW?rpc=401&

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.