Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

JPMorgan Mengautomasikan Bayaran Margin Derivatif Dengan Teknologi Blockchain

Bank pelaburan global utama, JPMorgan telah membangunkan penyelesaian berasaskan blockchain untuk derivatif yang direka untuk mempercepatkan pemindahan tunai dan cagaran. Alat ini dibangunkan dengan perkongsian dengan Baton Systems, firma fintech yang berpangkalan di California dan bertujuan untuk membolehkan pergerakan masa nyata pemindahan ke beberapa pusat penyelesaian pembayaran.

Proses semasa memerlukan penjaga cagaran untuk mengkoordinasikan pelbagai sistem dan laporan secara manual. Disepadukan dengan sistem automasi proprietari JPMorgan, penyelesaian baru ini dilaporkan menghapuskan campur tangan manual dalam proses cagaran dan oleh itu mempercepatkan aliran kerja cagaran.

Menurut pengumuman itu, platform itu mengautomasikan aliran margin dan cagaran dan membolehkan para pengguna melihat aliran aset antara JPMorgan dan pusat penyelesaian pembayaran yang turut serta dalam projek ini. Pengumuman itu tidak menyatakan sama ada penyelesaian itu berdasarkan platform blockchain Quorum JPMorgan.

Anthony Fraser, ketua operasi penjelasan global dan pengurusan kos perdagangan di JPMorgan, menyatakan bahawa teknologi ini mengurangkan masa yang diperlukan untuk proses cagaran dari jam ke hampir ke pada masa nyata. Beliau menambah bahawa sistem itu telah membawa kepada pembayaran yang lebih cepat serta pelaporan yang lebih cekap bagi semua pihak dalam kitaran hayat cagaran.

Rujukan:

https://www.prnewswire.com/news-releases/baton-systems-and-jp-morgan-develop-industry-solution-to-automate-derivatives-margin-payments-300958182.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads