Default – Above Header Ads

Kaedah Pengesahan Baru Lightning Network Dapat Gantikan Akaun Laman Web

Firm blockchain Lightning Lab menyusun spesifikasi sistem pengesahan berasaskan Lightning Network yang baru yang boleh menggantikan akaun berasaskan email tradisional. Menurut pengumuman 30 Mac, Lightning Service Authentication Tokens (LSAT) adalah protokol pengesahan baru untuk perkhidmatan berbayar. Sistem ini mengeluarkan token berasaskan Lightning untuk pengguna selepas mereka membayar untuk perkhidmatan di Bitcoin (BTC) daripada menyediakan maklumat peribadi mereka untuk akaun berasaskan email tradisional.

Token Lightning tersebut bertindak sebagai tiket untuk sumber yang dibeli dan menjadi sumber kepada akses yang dibenarkan. Token boleh ditukar, dibatalkan dan diubah suai selepas dikeluarkan. LSAT juga dilaporkan membenarkan aplikasi yang mengenakan bayaran kepada pengguna secara berterusan untuk akses kepada sumber dan bukannya pembayaran pendahuluan berkala. LSAT memanfaatkan protokol “hypertext transfer“ (HTTP) 402, bertujuan untuk memberi amaran kepada penyemak imbas web pengguna bahawa bayaran diperlukan untuk mengakses perkhidmatan tersebut.

Seperti yang ditunjukkan oleh Lightning Labs, sekarang wang tunai digital wujud dalam bentuk Bitcoin, jadi kod status boleh digunakan untuk penggunaan ini. Pelaksanaan sistem sedemikian boleh membuat cara yang lancar untuk membayar dan segera mengakses perkhidmatan web tanpa memerlukan akaun. Pengumuman menerangkan bagaimana web dengan integrasi sedemikian akan berfungsi: “Dalam web baru ini, alamat e-mel dan kata laluan sudah menjadi sejarah. Sebaliknya pengguna dapat mengakses perkhidmatan dan sumber melalui token ini. Dalam web baru ini, kad kredit tidak lagi berfungsi sebagai pintu utama kepada semua perkhidmatan di laman web. “

Rujukan:

https://lightning.engineering/posts/2020-03-30-lsat/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.