Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Kaji Selidik: Kesedaran Pemilikan Kripto Di Afrika Selatan, Malaysia, Indonesia Lebih Tinggi Berbanding Eropah

 

Satu kaji selidik yang dilaksanakan Luno mendapati bahawa tahap pemilikan dan kebiasaan dengan dunia kripto lebih tinggi di Malaysia, Indonesia dan Afrika Selatan berbanding dengan pasaran Eropah.

Tiga pasaran baru di Indonesia, Malaysia dan Afrika Selatan masing-masing mempunyai kadar pemilikan mata wang kripto yang berbeza-beza masing-masing sebanyak 40%, 39% dan 29%. Tahap kebiasaan terhadap mata wang kripto masing-masing adalah 63%, 57% dan 69%, menurut kajian itu. Sebaliknya, pasaran Eropah yang terbaik dalam kaji selidik adalah Belanda di mana pemilikan mata wang kripto berada pada 27% manakala tahap kebiasaan mata wang kripto berada pada 39%. Ekonomi besar lain di Eropah seperti Perancis, Itali dan Jerman juga berada di tahap yang lebih rendah berbanding Afrika Selatan, Indonesia dan Malaysia.

Di Jerman, tahap kebiasaan mata wang kripto adalah 49% sementara pemilikan mata wang kripto adalah 9%. Perancis lebih baik dengan tahap kebiasaan mata wang kripto yang 37% manakala pemilikan mata wang kripto adalah 19%. Di Itali, tahap kebiasaan mata wang kripto adalah 50% manakala peratusan orang yang memiliki mata wang kripto adalah 14%. Responden tinjauan di Eropah menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai pengetahuan yang cukup untuk membeli atau menggunakan mata wang kripto. Afrika Selatan, Indonesia dan Malaysia, bagaimanapun, mendedahkan bahawa mereka mempunyai maklumat yang mencukupi menjadikan mereka berasa yakin membeli atau menggunakan aset digital.

Sumber:

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/luno-content/T13571+JHB+Media+Event+-+Whitepaper-3-WEB.pdf

Default – Between Post Ads